Oto Haber

Total Quartz 9000 ve Total Quartz 9000 Energy arasındaki fark nedir?

Total Quartz 9000 ve Total Quartz 9000 Energy arasındaki fark

Total’in ürettiği Total Quartz 9000 ve Total Quartz 9000 Energy olmak üzere iki farklı isme sahip motor yağı var. İkisinin arasındaki tek isim farklılığı Enerji ibaresi mi diye düşünüyordum fakat tamamen farklı yağlarmış.

Citroen ve Peugeot için önerilen motor yağları Total’dir.

Citroen C3’te ortalama dört yıldır Castrol Edge motor yağı kullanıyorum. Bu kez Citroen’in resmi bakım kitapçığına bakarak önerilen yağı kullanmaya karar verdim. En azından deneyeceğim.

Citroen C3 Kullanım kılavuzunda Total Quartz 9000 5W-40 motor yağı kullanmam öneriliyor. Hatta garanti belgesinde 30 bin KM bakımında Total veya eşdeğer yağ kullanılması zorunludur diye ekstra bir not düşülmüş. Kılavuzdaki yağ öneri kısmının fotoğrafını da aşağıya ekleyeceğim, kendi aracı için merak edenler kontrol edebilir.

Total Quartz 9000 almak için araştırma yaptım ama artık Total Quartz 9000 sanırım satılmıyor. Satılanların tamamında Total Quartz 9000 Energy ibaresi yer alıyor. Biraz araştırma yaptım ama Türkçe kaynaklara ulaşamadım. Bu yüzden bende Fransa’nın Citroen ve Total kaynaklarından bilgi edinmeye çalıştım.

Edindiğim bilgiye göre Total Quartz 9000 ve Total Quartz 9000 Energy arasındaki fark, birinin diğerine göre biraz daha fazla modifiye edilerek, geliştirilerek sonuna Enerji ibaresi eklenmesiymiş.

Total Quartz 9000 ve Total Quartz 9000 Energy

Yukarıdaki görselde her iki yağında karşılaştırma değerlerini görüyoruz.

Tablodaki parametrelerden de görebileceğiniz gibi bunlar iki yağ arasında farklılıklar var. Tabii ki her ikisi de aynı ACEA A3/B4 i API SN/CF standartlarına sahip. Ancak, ENERGY 9000 yağı daha yeni bir yağdır ve diğerinin sahip olmadığı ek onaylara sahiptir.

Hangi yağ daha iyi? Total Quartz 9000 mi Total Quartz 9000 Energy mi?

Bu soru genellikle internette sık sık sorulan sorulardan biridir. Neredeyse tüm yağ markaları için görmüşünüzdür. Total’in bu iki yağından hangisinin daha iyi olduğuna kullanıcının karar vermesi isteniyor. Yani her iki yağ da temelde çok iyi fakat beklentilere göre bu sorunun cevabının kullanıcıdan alınması isteniyor. Bunun için birkaç soru cevap yapılmış. Hangisinin bizim için daha iyi olduğuna karar vermek için aşağıdaki soru cevaplara bakalım;

Not: Bu test 5W40 ile yapılmaktadır. Diğerleri içinde aynı şey geçerlidir (5W30 vs…)

1. Soğuk çalıştırma sırasında hangi yağın susturucu görevi daha iyi, vuruntu sesleri daha iyi olur? 

Cevap: Total 9000 5W40

2. Spor sürüş veya hızlı ve yoğun kullanım alışkanlıklarında hangi yağ daha iyi motoru korur?

Cevap: Total 9000 ENERGY 5W40

3. Hangi yağ viskozite değişikliğine daha dayanıklıdır?

Cevap: Total 9000 ENERGY 5W40

4. Motor hangi yağ ile daha sessiz çalışır?

Cevap: Total 9000 ENERGY 5W40

5. Hangi yağ yakıttan daha fazla tasarruf etmemizi sağlar?

Cevap: Total 9000 5W40

6. Hangi yağ daha temizdir?

Cevap: (Bunun cevabı için Fransızca olarak bir video hazırlamışlar ama tabii ki anlamadım:) )

7. Hangi yağın donma noktası daha düşüktür?

Cevap: Total 9000 ENERGY 5W40

8. Hangi yağın parlama noktası daha yüksektir?

Cevap: Total 9000 ENERGY 5W40

Yukarıdaki tablo ve soru cevaplara göre hangi yağ kazandı? Hangisi 5 üzerinden kaç yıldız aldı?

  • Total 9000 5W40: **
  • Total 9000 ENERGY 5W40: *****

Yukarıda da görüldüğü gibi Total 9000 ENERGY açık ara farkla birinci oldu.

Bu, Total 9000 5W40 yağının her zaman kaybedilen bir konumda olacağı anlamına mı geliyor?

Cevap: Hayır, çünkü birisi arabasını kışın kısa mesafeler için kullanırsa Total 9000 5W40’ı seçmelidir. (Soğuk bir motorda daha hızlı yağ dolaşımı için)

Her iki yağında -30 derece testinin yapıldığı video;

Citroen C3 kullanım kılavuzundaki yağ önerisi;

Bir Yorum Ekle