Mavi Balina (Blue Whale) ismiyle anılan oyun, daha doğrusu bir oyun değil meydan okuma ve sonucunda oynayanı ölüme götüren komutlar zinciri var, muhtemelen duymuşsunuzdur.
Bu oyunun bugüne kadar yaklaşık 150’ye yakın genci intihar ettirdiği biliniyor kayıtlara geçtiği kadarıyla. Oyun hakkında az çok bilginizin olduğunu varsayarak; “50 görevden oluşuyor, 50’inci görevde kendini öldürmen isteniyor” gibi oyunun detaylarına girmeyeceğim. Eğer yazıyı dağıtmaz ve toplu tutmayı başarırsam yazımın asıl ana teması güvenlik ve ön tedbir.
Bu dehşet oyun hakkında henüz bilgisi olmayanlar varsa haber sitelerinden araştırabilir. Sadece haber sitelerinden araştırmanızı tavsiye ederim. Bilinen haber sitelerinden araştırma yapın bilgi amaçlı, bilmediğiniz yurtdışı kaynaklı sitelere girerek araştırmalar yapmayın veya girdiğinizde tarayıcınız size bir komut dosyası gönderirse reddedin yada hiç bir şey yapmadan tarayıcıyı kapatın.
Neden tarayıcı kapatın? Çünkü bazı web sitelerinden bir komut geldiği zaman siz hayır/reddet gibi butonlara bassanız da komutu kabul etmiş sayılabilirsiniz. Siteyi yapılandıran her iki butonu da evet olarak planlamış olabilir. Böylece kabul ettiğiniz komut kişisel verilerinize erişilmek için kullanılabilir.
Bu yüzden bilinmeyen kaynaklardan bir komut dosyası karşınıza çıkarsa hiçbir butona basmadan tarayıcının o sekmesini kapatmanız önerilir. Açık olan tek sekme o ise o zaman adres satırınıza google.com.tr yazarak siteden ayrılın (eğer tarayıcıyı kapatıp açığınız da tarayıcınız kaldığı yerden devam ediyorsa)
Bahsi geçen oyun daha önce sosyal medya siteleri üzerinden oynanabiliyordu. Oynana biliyordu derken, oyuna katılınabiliyordu. Oyunun kurucuları yada moderatörleri tarafından kurbana talimatlar göndermeye başlanıyordu.
Son araştırmalara göre ise artık katiller işi bir tık ileri götürmüş ve site üzerinden bağlantı kurdukları kurbanlara WhatsApp üzerinden komutlar vermeye başlamışlar veya direkt WhatsApp üzerinden bağlantı kurmaya başlamışlar.
Aşağıda bir alıntıya yer vereyim;
“Mavi Balina telefona indirilen bir uygulama değil. Oyun, link aracılığı ile kişilerin bir yönetici tarafından yönlendirilmesi ile oynanıyor. Yönetici tarafından verilen görevlerin, gece yarısından sonra saat 02:00’da gerçekleştirilmesi isteniyor. İlk birkaç gün kişisel bilgilerin ve fotoğrafların paylaşılmasından oluşuyor ve bunlar yönetici tarafından toplanıyor.”
Alexander, 50 aşamadan oluşan sürecin en ünlü görevlerinden birini yerine getirdiğini de anlatıyor:
“Akkaraivattam mezarlığına da gece yarısı gibi gittim ve burada bir selfie çekerek sosyal medyada bu fotoğrafı paylaştım. Her gün yalnız başıma korku filmleri izlemek zorundaydım ki bunun da amacı kurbanların korku içinde yaşamasını sağlamaktı”
“Bu tam anlamıyla bir sanal ölüm tuzağı… Çok acı verici bir tecrübe. Oyuna katıldıktan sonra insanlarla konuşmayı bıraktım ve odama kapandım. Oyundan çıkmak istesem de başaramadım.”
NDTV isimli yayın kuruluşunun haberine göre, Alexander, polis evine geldiği sırada koluna bıçakla balina kazımak üzereydi.
”ANNEM ÖLECEKTİ”
Ölümlü vakaların son aylarda giderek arttığı Hindistan’da, 17 yaşındaki bir kız göle atlayarak intihar etmek üzere iken kurtarıldı.
Oyuna telefonu aracılığı ile katıldığını ifade eden kız, güvenlik görevlilerine “son aşamayı” yerine getirmek üzere olduğunu da söyledi.
Genç kızın, kendisini kurtaran polis memuruna, “Eğer görevi tamamlamazsam annem ölecekti” dediği belirtildi.
Temmuz ayı içerisinde 14 yaşındaki Manpreet Singh isimli bir Hintli çocuk da Mavi Balina isimli oyunu oynadığını arkadaşlarına söyledikten birkaç gün sonra intihar etmişti.
Richter
Anlamadığım hadi rusyada hindistanda var tamam oyuncular yapanda yabancı zaten. O zaman türkiye kim yönetiyor bu oyuncular cok garip. Demekkibburalarda Da olduğu göre türk yöneticiler var.
Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. Watsapp için gizli tarayıcı indirmek nasıl oluyor lütfen detaylı bilgi verin.
Merhaba,
Gizli web tarayıcı indirin deme nedenim, evde ortak kullanılan bir tarayıcıdan, örneğin Chrome’dan bu işlemi yaparsanız evdeki diğer kullanıcılarda web.whatsapp.com’a girdiklerinde takip ettiğiniz hesabın tarayıcıda açık olduğunu fark edecek. Bu belki de çocuğunuz olacak ve “anne baba siz beni mi takip ediyorsunuz” diyecek. 🙂
Bu yüzden daha önce bilgisayarınızda olmayan bir tarayıcıyı indirin, opera veya mozilla olabilir. Bunun kısayolunu da masa üstünden kaldırın. Bilgisayarın program arama motoruyla da tarayıcının ismini yazıp açıp gerektiği zaman.