Ders Notları ERUZEM

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II – 11. Hafta Çok Partili Hayat

Merhaba arkadaşlar, ERÜ ERUZEM Final sınavında Çok Partili Hayata Geçiş Denemelerinden 2 soru çıkacaktır. Aşağıda konuyla ilgili ders notları bulabilirsiniz.

Çok Partili Hayata Geçiş

  1. Cumhuriyet Halk Fırkası (İlk siyasi parti)
  2. Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası (İlk muhalefet partisi)
  3. Serbest Cumhuriyet Fırkası

Kronolojik sıralama

  • Cumhuriyet Halk Fırkası
  • Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası (Kurucusu Kazım KARABEKİR)
    * Şeyh Said isyanı ile kapatıldı. (Terakkiperver’in kapatılmasına sebep olan olay.)
    * İzmir Suikastı
  • Serbest Cumhuriyet Fırkası
    * Menemen olayı (SCF’dan hemen sonra ortaya gelen olaydır.)

Partilerin genel bilgileri

  • Cumhuriyet Halk Fırkası (CHF)
    * İlk siyasi partidir.
    * 9 Eylül 1923`te Atatürk tarafından kurulmuştur. (Genel başkan)
    * Partinin genel sekreteri Recep PEKER’dir.
    * 9 umde (madde) çerçevesinde gerçekleşiyor.
    * Cumhuriyet Devrimleri bu parti ile gerçekleşmiştir.
    * 1. Mecliste oluşturulan Müdafaa-i Hukuk grubunun partileşmiş durumudur.
    * Ekonomide DEVLETÇİLİK ilkesini savunuyor.
    * En uzun iktidarda kalan partidir. (1923 – 1950 yılına kadar)
  • Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası (TCF)
    * İlk muhalefet partisidir.
    * 17 Kasım 1924’te kuruldu
    * Kurucusu Kazım KARABEKİR’dir.
    Kucuları: Adnan Adıvar, Ali Fuat Cebesoy, Kazım Karabekir, Rauf Orbay, Rafet Bele Beyler
    * LİBERALİZM’i savunuyor.
    * Şeyh Said isyanı ile kapatılmıştır.
  • Serbest Cumhuriyet Fırkası
    * Kurucusu Ali Fethi OKYAR
    * Atatürk’ün isteği ile kuruluyor.
    * Döneminin ikinci muhalefet partisidir.
    * LİBERALİZM’i savunuyor.
    * Parti kendi kendine kurucusu tarafından kapatıldı.

Menemen olayı SCF’dan hemen sonra ortaya gelen olaydır.

DEVLETÇİLİK Ne Demektir?
Cevap: Devletçilik ekonomik olarak her şeyin devlete bağlı olmasıdır. Örneğin özel sektörün olmaması ver her şeyin devlet eliyle yapılması.

ERUZEM Final sınavında çıkabilecek soru örnekleri;

  1. İlk kurulan siyasi parti hangisidir?
    Cevap: Cumhuriyet Halk Fırkası
  2. İlk muhalefet partisinin adı nedir?
    Cevap: Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası
  3. Terakkiperver’in kapatılmasına sebep olan nedir?
    Cevap: Şeyh Said isyanı
  4. İkinci muhalefet partisinin ismi nedir?
    Cevap: Serbest Cumhuriyet Fırkası
  5. Terakkiperver’in kurucusu kimdir?
    Cevap: Kazım KARABEKİR
  6. Atatürk’e 14 Haziran 1926’da yapılan İzmir Suikastı hangi parti döneminde yapılmıştır?
    Cevap: Terakkiperver
  7. Menemen olayı hangi parti sonrasında ortaya gerçekleşmiştir?
    Cevap: Serbest Cumhuriyet Fırkası
  8. Cumhuriyet Halk Fırkası’nın genel sekreteri kimdir?
    Cevap: Recep PEKER
  9. Cumhuriyet Halk Fırkası ekonomide hangi ilkeyi savunuyor?
    Cevap: Devletçilik
  10. En uzun iktidarda kalan parti hangisidir?
    Cevap: (CHF) Cumhuriyet Halk Fırkası (1923-1950)
  11. Terakkiperver ekonomi de hangi ilkeyi savunmuştur?
    Cevap: Liberalizm
  12. Serbest Cumhuriyet Fırkası kimin isteği ile, kim tarafından kurulmuştur?
    Cevap: Atatürk’ün isteği ile Fethi OKYAR tarafından.

 

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II – 11. Hafta Çok Partili Hayat
4 (80%) 5 oy

Sizde Görüşlerinizi Ekleyin